- Kiwi este bogat atat in fibre solubile cat si insolubile, ambele esentiale pentru sanatatea inimii, reglarea digestiei si scaderea nivelului de colesterol.
- Continutul ridicat de fibre al fructului kiwi, care contribuie la indexul glicemic de doar 52, il face ideal pentru diabetici.
- Kiwi este considerat ca fiind un „buchet” complet de nutrienti, avand cea mai buna densitate de nutrienti din 21 cele mai consumate fructe.
- Pe langa vitamina C, kiwi este bogat in compusi bioactivi cu rol antioxidant de a proteja impotriva radicalilor liberi.
- Femeile aflate la varsta ideala conceperii unui copil se vor bucura sa afle ca kiwi este bogat si in acid folic, un nutrient care previne defectele de tub neural.
- Puteti consuma la discretie kiwi daca doriti mai multa energie intrucat acesta contine si magneziu.
- Kiwi va ajuta si vederea prin continutul deloc neglijabil de luteina.
- O portie de 100 gr de kiwi va asigura necesarul de 15% din doza recomandata de potasiu (care scade presiunea sangvina).
- Kiwi creste in Noua Zeelanda de peste 100 de ani, originar fiind din China. Cand a inceput sa capete popularitate tot mai multe tari au inceput sa il cultive, printre care Italia, Spania, Franta, Japonia, Korea de Sud si Chile.
- Initial fructelor kiwi li se spunea „Yang Tao” sau agrise, numele fiind schimbat ulterior in „kiwi” pentru ca toata lumea sa stie de unde provin.
Cand cumparati kiwi asigurati-va sa nu aiba coaja incretita, cu pete sau puncte.
Daca fructul este prea tare inseamna ca mai trebuie lasat sa se coaca. 3-5 zile la temperatura camerei ar trebui sa fie suficient.
Tot pentru a se coace mai repede puteti pune kiwi intr-o punga de hartie alaturi de un mar sau o banana.
Daca in schimb vreti sa pastrati kiwi pentru mai mult timp, pastrati-l intr-o punga de plastic in frigider.
Cat despre cum se consuma kiwi, este mai simplu decat s-ar crede. In ciuda faptului ca multi cojesc kiwi ca pe cartofi, poate fi mancat fara sa va umpleti de zeama taind fructul in jumatate (pe lat) si folosind o lingurita pentru a scoate miezul.